Prasowanka skórkowa
Jest to smaczny sposób na zagospodarowanie resztek z półtuszy wieprzowej.
Składniki:
– maska wieprzowa,
– skórki wieprzowe,
– pachwina wieprzowa,
– żelatyna 2-3 łyżeczki/kg,
– pieprz 1g/kg,
– czosnek do smaku, jak kto lubi, ja daję dużo ok 5g/kg
– peklosól 17-21g/kg,
– sól 17g/kg,
– woda,
– osłonka barierowa lub szynkowar,
Zdjąć maskę z głowy wieprzowej i zapeklować razem z pachwiną na sucho 48h dając peklosól. Skórki wieprzowe zasolić.
Następnie wyjąć z peklowania oczyścić z soli rozwiesić i osuszyć. Wędzić ciepłym dymem do uzyskania słomkowego koloru.
Pokroić wszystko w kostkę, paski.
Dodać pieprz i czosnek oraz żelatynę i ok 5-10% wody. Dokładnie wymieszać. Napełnić osłonki ścisło. Można do tego użyć wałka do ucierania jajek z cukrem.
Następnie parzyć w wodzie o temp. ok 75 stopni przez 4-5h.
Wystudzić, włożyć do lodówki i zajadać.