Prasowanka skórkowa

Prasowanka skórkowa

Jest to smaczny sposób na zagospodarowanie resztek z półtuszy wieprzowej.

Składniki:

– maska wieprzowa,

– skórki wieprzowe,

– pachwina wieprzowa,

– żelatyna 2-3 łyżeczki/kg,

– pieprz 1g/kg,

– czosnek do smaku, jak kto lubi, ja daję dużo ok 5g/kg

– peklosól 17-21g/kg,

– sól 17g/kg,

– woda,

– osłonka barierowa lub szynkowar,

Zdjąć maskę z głowy wieprzowej i zapeklować razem z pachwiną na sucho 48h dając peklosól. Skórki wieprzowe zasolić.

Następnie wyjąć z peklowania oczyścić z soli rozwiesić i osuszyć. Wędzić ciepłym dymem do uzyskania słomkowego koloru.

Pokroić wszystko w kostkę, paski.

Dodać pieprz i czosnek oraz żelatynę i ok 5-10% wody. Dokładnie wymieszać. Napełnić osłonki ścisło. Można do tego użyć wałka do ucierania jajek z cukrem.

Następnie parzyć w wodzie o temp. ok 75 stopni przez 4-5h.

Wystudzić, włożyć do lodówki i zajadać.