Ryba po Litewsku. Regionalny przysmak z Litwy.
Składniki:
- ryba świeża nie patroszona, duża 2-3kg: karp, leszcz, karaś, duży okoń,
- kminek,
- papryka w płatkach słodka i ostra,
- gorczyca,
- kolendra
- pieprz czarny grubo mielony,
- sól,
Rybę patroszymy od grzbietu, nacinając wzdłuż kręgosłupa. Nacinamy również łeb ryby i go rozpoławiamy. Nacinając w ten sposób rybę należy uważać aby nie przeciąć powłok brzusznych. Wyjmujemy wnętrzności i myjemy. Usuwamy skrzela.
Oczyszczamy z krwi i następnie solimy na mokro w zalewie 50g soli na 1 litr wody przez noc . Następnie wyjmujemy i ociekamy. Po ocieknięciu, jeszcze wilgotną rybę nacieramy od wewnątrz mieszaniną przypraw w ilościach jak kto woli, czyli wg. uznania. Można również natrzeć solą na sucho i odłożyć na 2-3 h w chłodne miejsce..
Po wyjęciu z solanki rybę ociekamy. Wycieramy ręcznikami papierowymi.
Wieszamy rozpołowioną rybę na dwóch hakach i osuszamy w wędzarni do momentu uzyskania pergaminowej powierzchni lub układamy na kratkach. Następnie wędzimy ciepłym dymem 4h zawsze do uzyskania słomkowego koloru i wtedy podpiekamy w temp. 80-90 stopni około 30-50min. zależnie od wielkości sztuki.
Smacznego