Przepis pochodzi z rosyjsko języcznych stron.
Składniki:
– Filety rybne (mogą być różne według upodobania – ja użyłam łososia) – ok. 300 g,
– jajka na twardo – 2 szt.,
– cebula – 1 szt.,
– papryka (najlepsza czerwona) 1 szt.,
– ser żółty (starkowany na grube wiórki) – ok. 200 g
– ciasto francuskie – 2 duże prostokąty (można użyć gotowego)- grubość zależy od upodobań,
– sól, pieprz, jajko do smarowania.
PRZYGOTOWANIE:
Pokrój filety rybne na paski przypraw pieprzem, solą i odstawić na ok. 15 minut.
Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na maśle na złoty kolor. (można tez bez podsmażania). Dodać do niej posiekane jajka. Dobrze wymieszać.
Weź połowę przygotowanego ciasta francuskiego. Cienko rozciągnij i wykrój w w kształcie ryby i ułoży na blasze do pieczenia. Na brzegach ryby przyklei „na jajko” paski ciasta o szerokości 1-1,5 cm.
Wnętrze „ryby” wypełnij, układając warstwami: pokrojoną rybę, jajka z cebulą, posiekana drobno paprykę i na wierzch starkowany ser.
Z pozostałego ciasta uformuj kółeczka (wykrawając je np. kieliszkiem) i układaj na wierz na kształt łusek rybich, smarując poszczególne kółka rozmąconym jajkiem. Z resztek ciasta uformuj ogon i głowę ryby. Całość posmaruj jajkiem.
Piec w rozgrzanym piecu 180 C, aż do całkowitego zrumienienia (około 40 minut).
Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut. Potem można już konsumować.
Smacznego
bena