Składniki:
– słonina
– sól
– woda
– zioła i dodatki wg. uznania: zieolony pieprz, cebula, koper, …
– pieprz
– czosnek w ząbkach
Słonina gruba na ok 4-5cm, najlepiej z przerostami.
Słoninę pokroić w kostkę ze skórą. Włożyć do słoików. Włożyć dodatki czyli co kto lubi. Ja robię słoninę na kolory.
Na zielono dodaje czosnek, pieprz, zioła prowansalskie, lub czosnek niedźwiedzi.
Na czerwono dodaję paprykę słodką i ostrą, czosnek, pieprz.
Można tworzyć dowolne kombinacje.
Robimy zalewę 1 szklanka soli + 4 szklanki wody. Zalewamy tak aby słonina była zakryta w całości ok 1-2 cm płynu.
Następnie wstawiamy słoiki do garnka z wodą i pasteryzujemy ok. 30min.
Odstawiamy na co najmniej miesiąc w ciemne i chłodne miejsce. Im dłużej tym lepsza będzie.
Smacznego