Produkcja serków a’la oscypek (podpuszczkowych)
– mleko prosto od krowy 20l nieodtłuszczone,
– akcesoria do produkcji,
– podgrzanie mleka do temp. 37stopni,
– rozrobienie podpuszczki (płynnej) w wodzie (5 kropli podpuszczki na 1 litr mleka),
– rozprowadzenie odmierzonej ilości podpuszczki w mleku o temp. 37 stopni,
– rozcinanie skrzepu po ok 1h od momentu dodania podpuszczki,
– podgrzanie rozciętego skrzepu do temp. 42-45 stopni, do momentu, aż zacznie się kleić
– odcedzenie skrzepu,
– formowanie ręcznie kul,
– odciśnięcie serowych kul, czyli wyciskamy, wyciskamy,………………………. i wyciskamy,
– zamykanie kul w foremce (oscypiarce namoczonej w serwatce),
– formowanie serków (ugniatanie) w foremce,
– ciepły oscypek trafia na chwilę (ok. 1-2min) do zimnej wody (ok. 5stopni) razem z oscypiarką,
– uformowany oscypek
– następnie oscypki wkładamy do solanki na 24h, solanka powinna być taka aby serki w niej zaczynały pływać,
– kolejna faza to konsumpcja serków białych lub wędzenie jak kto woli (w temp do 30 stopni bo popłyną),
– serki można również formować dowolnie w siatkach wędliniarskich i w nich wędzić
Smacznego