Ser a’la oscypek

Produkcja serków a’la oscypek (podpuszczkowych)

– mleko prosto od krowy 20l nieodtłuszczone,

– akcesoria do produkcji,

– podgrzanie mleka do temp. 37stopni,

– rozrobienie podpuszczki (płynnej) w wodzie (5 kropli podpuszczki na 1 litr mleka),

– rozprowadzenie odmierzonej ilości podpuszczki w mleku o temp. 37 stopni,

– rozcinanie skrzepu po ok 1h od momentu dodania podpuszczki,

– podgrzanie rozciętego skrzepu do temp. 42-45 stopni, do momentu, aż zacznie się kleić

– odcedzenie skrzepu,

– formowanie ręcznie kul,

– odciśnięcie serowych kul, czyli wyciskamy, wyciskamy,………………………. i wyciskamy,

– zamykanie kul w foremce (oscypiarce namoczonej w serwatce),

– formowanie serków (ugniatanie) w foremce,

– ciepły oscypek trafia na chwilę (ok. 1-2min) do zimnej wody (ok. 5stopni) razem z oscypiarką,

– uformowany oscypek

– następnie oscypki wkładamy do solanki na 24h, solanka powinna być taka aby serki w niej zaczynały pływać,
– kolejna faza to konsumpcja serków białych lub wędzenie jak kto woli (w temp do 30 stopni bo popłyną),

– serki można również formować dowolnie w siatkach wędliniarskich i w nich wędzić

Smacznego