Surowce:
– II wieprzowa 2kg (z łopatki)
– III wieprzowa (ścięgniste) 1kg
Przyprawy:
– peklosól 17g/kg
– mieszanka do kiełbasy szynkowej 5g/kg
– czosnek suszony jak ktoś lubi do smaku
– 100g mąki żytniej
Mięso II zemleć na sitku 8mm, III zemleć na sitku 3mm.
Wymieszać zmielone mięsa razem z przyprawami i peklosolą. Włożyć na 24h do lodówki. Napełnić osłonki barierowe (termokurczliwe) lub szynkowar (praske do szynek) tak, aby nie było powietrza.
Parzyć 1h 30 minut w temp. 75 stopni. Schłodzić do całkowitego wystygnięcia w ziemnej wodzie.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego!