Składniki:
– sielawa świeża,
– sól kamienna,
– woda,
Sielawę patroszymy, nie skrobiemy. Przygotowujemy solankę 30-40g soli na 1 litr wody w ilości takiej aby rybki swobodnie pływały ok. 3l solanki na 2 kg ryby.
Wkładamy wypatroszoną sielawę do naczynia, zalewamy solanką i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia lub lodówki (temp. ok 6 stopni) na ok. 15h.
Wyjmujemy z solanki, nie płuczemy, wieszamy na kijach z wbitymi drutami do ocieknięcia. Wkładamy do ciepłej wędzarki ok. 50 stopni i suszymy powierzchnię ryb.
Następnie, gdy rybki są już suche puszczamy dym i wędzimy do uzyskania złotego koloru. Następnie podnosimy temp. do ok. 70 stopni na ok. 45 min. Trzeba uważać z temp., aby nie przesuszyć tych małych rybek.
Sielawa to bardzo smaczna rybka.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego