Składniki:
- słoninka od 4cm w górę, najlepiej przerośnięta mięskiem
- czosnek
- majeranek
- sól kamienna
Słoninę kroimy na kawałki dopasowane do naczynia. Nakłuwamy nożem i wcisnąłem ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na pół. Tak co 4cm. Nacieramy ze wszystkich stron solą i roztartym czosnkiem,
Na dno naczynia sypiemy sól kamienną. Wkładamy do naczynia słoninę skórą do dołu. Obsypujemy lekko solą i kładziemy na wierzch drugi kawałek słoniny skóra do góry. Zasypujemy wszystko całkowicie solę.
Wstawiamy do lodówki (temp. 6 stopni) na 14 dni. Po tym czasie wyjmujemy, zdrapujemy sól. Nacieramy czosnkiem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na kilka dni. Po ok miesiącu jest już ok. W miarę czasu cały czas dojrzewa.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego