Przepis doskonale znany naszym prababkom i dziadkom, a rzadziej naszym ojcom i nam.
Prosty i smaczny, pożywny i zdrowy!
Składniki:
– kawałek słoniny takiej na co najmniej trzy palce,
– dużo soli kamiennej ok. 10kg.
Do drewnianej skrzynki wsypujemy dużo soli. Tyle aby można było w niej zakopać słoninę. Pod nią musi być też warstwa co najmuje 5 cm soli. Wkładamy kawałek słoniny lub kawałki i obsypujemy solą. Każdy kawałek musi być od siebie oddzielony grubą warstwą soli. Wszystko zasypujemy solą tak z 5-10cm i wynosimy w chłodne suche miejsce. Ja trzymałem to w garażu. Zostawiamy co najmniej na dwa miesiące. Im dłużej leży tym będzie słoninka lepsza.
Tak wyglądął po częściowym je odkopaniu:
Najlepiej smakuje pokrojoną w cieniutkie płatki np. na ciemnym chlebie i oczywiście z kieliszkiem gorzałeczki.
W przepisie można zastosować przed włożeniem w sól nacieranie przyprawami typu pieprz, ziele angielski, listek laurowy i czosnek.
Smacznego