Smarówka boczkowa

Smarówka boczkowa

Składniki:

– boczek wieprzowy

– cebula surowa 10% lub prażona

– czosnek 2-3g/kg

– majeranek 1g/kg

– pieprz 1-2g/kg

– papryka słodka 1g/kg

– peklosól 17-20 g/kg

Boczek zapeklować na sucho przez ok 2-3 dni w lodówce. Następnie wyjąć osuszyć i wędzić dymem o temp do max 50 stopni, do momentu uzyskania ładnego złotego koloru.

Po uwędzeniu boczek należy położyć do lodówki na 2-3dni. Następnie oskórować go i pokroić w kostkę.

Zemleć na sitku ok. 5mm.

Podczas mielenia dodać cebulę, czosnek i przyprawy dokładnie wymieszać.

Można zajadać od razu, ale lepiej na drugi dzień. Masą można napełnić słoiczki lub osłonki poliamidowe. Produkt do natychmiastowego zużycia lub zamrożenia.

Smacznego