Składniki:
- dojrzałe pomidory
- sól kamienna
- mieszanka ostrych papryk w proszku np. harisa
Najlepsze sa pomidory z własnego ogrodu, dojrzałe, a nawet przejrzałe zawierające dużo soku.
Pomidory należy umyć, wyciąć piętkę, która jest twarda, a następnie pokroić w ósemki. Pokrojone pomidory wkładamy do garnka i gotoujemy na małym ogniu, aż się rozpadną.
Doprawiamy do smaku solą kamienną i dodajemy mieszankę ostrych papryk.
Odstawiamy pomidory aby lekko przestygły i blendujemy, a następnie przecieramy przez sito.
Wlewamy przetarte pomidory do czystego garnka, zagotowujemy i gotujemy 30 minut. Jesli chcemy aby sok był gęstszy gotujemy dłużej odparowując wodę.
Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Słoiki wstawiamy do garnka z wodą na dnie którego umieszczamy ściereczkę. Poziom wody powinien sięgać trochę poniżej zakrętek. Wodę doprowadzamy wrzenia, zmniejszamy moc grzania, aby lekko się gotowała. Tak pasteryzujemy słoiki 20-30 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostygnięcia stawiając na wieczku.
Następnie przechowujemy w chłodzie.
Taki sok może być spożywany na zimno lub stanowi bazę do sosów lub do zalewania konserw rybnych.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego