Składniki:
- mięso z indyka (uda) 1,5kg
- mięso wieprzowe (karkówka lub boczek bez skóry) 1,5kg
Zalewa:
- pieprz czarny 1 łyżeczka
- listek laurowy 5-6 szt
- soda 1/2łyżeczki
- chleb razowy 250g
- masło 1/4 szklanki
- cebula 4-5 szt
- curry 1 łyżeczka
- sól kamienna 2 łyżki
- woda 1-1,5l
- ocet 5 łyżek
Mięso na szaszłyki potrzebuje czasu i dlatego najlepiej przygotować je wieczorem, a szaszłyki pieczemy dnia następnego.
Mięso z indyka wytrybować z kości, zdjąć skórę. Mięso wieprzowe i drobiowe pokroić w kostkę 3x3cm. Cebulę kroimy w talarki.
Teraz przygotowujemy zalewę dodając do wody przyprawy, cebulę, sodę. Chleb należy wcześniej zalać dwoma szklankami wody. Odcisnąć go i dodać do zalewy.
Do tak przygotowanej zalewy dodajemy mięso. Mieszamy.
Następnego dnia rano do zalewy dodajemy ocet i mieszamy wszystko.
Po południu wyjmujemy mięso z zalewy, odsączamy i nadziewamy na szpadki z warzywami, grzybami, … Można jeśli ktoś lubi posypać przyprawami mielonymi, jednak ulegają one zwęgleniu na grillu.
Grill rozgrzewamy do 250 stopni. Układamy szaszłyki i pieczemy obracając do stanu miękkiego. Po każdym obróceniu spryskujemy mieszanka ciemnego piwa z sosem sojowym i odrobiną syropy klonowego.
Do tego dania super pasuje sos Alabama.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Smacznego