Szprotki wędzone w oleju

Składniki:

  • szprotki
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • sól kamienna
  • olej roślinny

Rybę przygotowujemy jak do wędzenia, Patroszymy, nie odrywamy łebków . Solimy na sucho, przesypując lekko solą i odstawiamy na godzinkę. Nakładamy, nadziewamy na druty do wędzenia przez skrzela i otwór gębowy. Osuszamy i standardowo wędzimy, ale tylko do złapania złotej barwy.

Przerywamy wędzenie. Zdejmujemy rybki i pozostawiamy łebki lub odcinamy. Ja odcinam.

Do wcześniej przygotowanych słoików wkładamy po 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz dodajemy listek laurowy.

Wkładamy uwędzone rybki, pionowo. Nie za ścisło, bo później będzie trudno je wyjąć w całości jak upchacie.

Zalewamy olejem roślinnym, ja preferuję oliwę z oliwek. Zamykamy słoik i wstawiamy do szybkowaru. Czas obróbki termicznej 20 minut. Schładzamy na wolnym powietrzu, przechowujemy w lodówce.

Smacznego