Składniki:
- szprotki
- pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- sól kamienna
- olej roślinny
Rybę przygotowujemy jak do wędzenia, Patroszymy, nie odrywamy łebków . Solimy na sucho, przesypując lekko solą i odstawiamy na godzinkę. Nakładamy, nadziewamy na druty do wędzenia przez skrzela i otwór gębowy. Osuszamy i standardowo wędzimy, ale tylko do złapania złotej barwy.
Przerywamy wędzenie. Zdejmujemy rybki i pozostawiamy łebki lub odcinamy. Ja odcinam.
Do wcześniej przygotowanych słoików wkładamy po 3-4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz dodajemy listek laurowy.
Wkładamy uwędzone rybki, pionowo. Nie za ścisło, bo później będzie trudno je wyjąć w całości jak upchacie.
Zalewamy olejem roślinnym, ja preferuję oliwę z oliwek. Zamykamy słoik i wstawiamy do szybkowaru. Czas obróbki termicznej 20 minut. Schładzamy na wolnym powietrzu, przechowujemy w lodówce.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego