Szynka konserwowa z galaretką wg. Darka_K

1 kg szynki wp b/k
25g.peklosoli
szczypta cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka żelatyny(opcja)
woda(ilość potrzebna do doprowadzenia masy do odpowiedniej kleistości)
1,5 łyżeczki przyprawy Knorra do mięs(opcja)wg.rodziny i znajomych doskonały efekt smakowy
Mięso kroimy w paski o grubości ok.2-3 cm,pozbawiamy błonek i zbędnego tłuszczu,wkładamy do zamrażalnika do lekkiego przymrożenia,przymrożone mięso kroimy w miarę cienkie plasterki(jak carpaccio)skrojone mięso przekładamy do naczynia,dodajemy peklosól,cukier,mąkę ziemniaczaną,Knorra i wodę,wyrabiamy do odpowiedniej konsystencji,zamykamy naczynie i wstawiamy do lodówki na 24h.Po tym czasie wyjmujemy i dodajemy żelatynę i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Do szynkowara(ja mam cylindryczny)wkładamy rękaw do pieczenia skręcony na dnie,wkładamy mięso partiami i ubijamy(ja używam zmoczonego tłuczka do ziemniaków)
Po napełnieniu rękaw mocno zwijamy na górze i sznurujemy.
Ja dodatkowo wyciągam baton,nakłuwam szpileczką po całej powierzchni i dokładnie masuję.
Wkładam z powrotem do szynkowara i do lodówki na kolejne 24h.
Grzeję wodę do 75 st.C,wkładam do nagrzanej wody szynkowar na 2 godziny pilnując w/w temperatury,po czym wyciągam i schładzam szynkowar i do lodówki.Rano szyneczka jest gotowa.