Szynka parzona w warzywach

Biała szynka wg. Kuroka

Składniki:

  • szynki wieprzowe bez skóry
  • peklosól
  • seler, pietruszka, por, marchew
  • pieprz, listek laurowy, lubczyk

Przygotowanie mięsa

Szynkę kupujemy wyciętą jak do wędzenia. Ładny równy mięsień lub sami wycinamy z tylnej szynki.

Peklowanie

Przygotowujemy zalewę peklująca. Rozpuszczamy w 1 litrze wody 80g peklosoli. Szynkę nastrzykujemy tą samą zalewą w ilości 10%. Zalewamy szynk zalewą i odstawiamy na 5 dni do lodówki.

Obróbka termiczna

Do garnka wlewamy wodę. Kroimy warzywa w gruba kostkę, jak do wywaru, rosołu. Dodajemy przyprawy. Zagotowujemy, gotujemy warzywa 20 minut. Wyłączamy ogień i czekamy, aż temperatura spadnie do 80 stopni.

Wkładamy zapeklowana szynkę, musi on być całkowicie zanurzona.

Parzymy utrzymując temperaturę wody na poziomie 75-80 stopni doi uzyskania w najgrubszym miejscu szynki temperatury 68-70 stopni.

Po osiągnięciu temperatury w mięsie wyjmujemy i studzimy w chłodnym. Przechowujemy w lodówce.

Szynka nie jest wędzona! Jest to alternatywa dla nie mających wędzarni.

Podziękowania dla kolegi Kuroka za przesłanie przpisu.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego!