Składniki:
– łopatka wieprzowa
– peklosól 20g/kg
– żelatyna
– pieprz, listek laurowy
Mięsko z łopatki kl 1 usuwamy błony ścięgna, pelkujemy na sucho u mnie 3 dni peklosól 20gr na kg bez przypraw.
Praskę wykładamy folią spożywczą na dno sypiemy odrobinę żelatyny, Mięso po uprzednim potraktowaniu młotkiem do kotleta (w celu lepszego związania mięsa) wkładamy do praski od jasnego koloru do czerwonego(ładnie wygląda)na gorę sypiemy żelatynę odrobinkę można dodać pieprz i listki laurowe dla estetyki(żeby oko cieszyło) zawijamy folię zamykamy praskę i parzymy w temperaturze 75/80 stopni przez 120 minut, po parzeniu schładzamy pod zimną wodą jakieś 10 minut i do lodówki na nockę aby ochłonęła, rano praskę polecam oblać gorącą wodą aby bezproblemowo nam wyskoczyła z praski,
Na śniadanko jak znalazł życzę smacznego
Przepis przesłany przez Arkadiusza