Szynki z haka
Nazwa wzięła się od sposobu zawieszenia jednego kawałka szynki. Nie używamy tu siatek wędliniarskich.
Należy wybrać ładny kawałek mięśnia, który wędzimy w całości na haku.
Składniki:
– szynka tylna z dziczyzny – tu z jelenia,
Zalewa peklująca:
– peklosól wg tabeli: TABELA
– ziele angielskie,
– pieprz naturalny mielony,
– liście laurowe,
– jałowiec mielony,
– rozmaryn,
– mleko w proszku
Ilośći skłądników na tz. “oko” lub nos
Z tylnej szynki wykrawamy kawałki jednorodnych mięśni, tak aby nie wymagały one sklejania za pomocą siatki.
Przygotowujemy zalewę i peklujemy ok 7 dni.
Wyjmujemy szyki zalewy i wieszamy na haku na noc do ocieknięcia i osuszenia.
Wkładamy do ciepłej wędzarni osuszamy, a następnie wędzimy ciepłym dymem ok. 6h do uzyskania ciemnobrązowej barwy.
Parzymy w wodzie o temp. ok 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok 70 stopni. Studzimy.
Smacznego