Składniki:
- nóżki wieprzowe 4-6szt– ogonówka z kością i skórą 2kg
- sól kamienna
- pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- cebula
- groszek, marchewka konserwowa
- woda
Nóżki, ogonówkę z kością solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na dobę.
Następnie rozgrzewamy wędzarnie do 50-60 stopni wieszamy mięso na hakach, osuszamy i wędzimy do uzyskania odpowiedniej barwy.
Wkładamy wszystko do dużego garnka,
dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy do całkowitego rozmięknienia. Podczas gotowania dodajemy przyprawy. Wyjmujemy mięso z rosołu, odkładamy, aby przestygło i obieramy mięso z kości. Kroimy w małe kawałki. Z rosołu pozostałego w garnku zdejmujemy nadmiar tłuszczu, który pływa na rosole, wtedy galareta będzie chudsza. Cedzimy rosół przez sitko usuwając drobne kości. Do tak przygotowanego rosołu wkładamy rozdrobnione i oddzielone od kości mięso i podgrzewamy wszystko, aby było bardzo gorące. Doprawiamy ewentualnie w garnku solą, pieprzem do smaku. Wlewamy do przygotowanych naczyń, talerzy, słoików. Odstawiamy w chłodne miejsce i po zastygnięciu.
Konsumujemy np. z ziemniakami lub chlebem skrapiając cytryną lub octem jabłkowym.
Z tak przygotowanej galarety możemy wykonać domowe konserwy. Słoiki należy wcześniej umyć i wyparzyć. Do gorących słoików wlewamy przygotowaną gorącą galaretę i zakręcmy, odwracamy dnem do dołu. Po zassaniu wieczka, stawiamy odwracamy słoiki i odstawiamy celem wychłodzenia i stężenia. Przechowujemy krótko w w lodówce.
Jeśli mają postać dłużej należy je spasteryzować. Gotujemy 60 min słoik litrowy.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Smacznego