Wędzone beef jerky

Składniki:

  • wołowina lub jeleń (szynka)

Marynata:

  • sos sojowy 25ml
  • sos Worcester 25ml
  • miód naturalny 2 łyżeczki
  • ostra papryka wędzona 1 płaska łyżeczka, lub słodka do wyboru
  • czosnek 2 ząbki
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • sezam

Najpierw przygotowujemy marynatę.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Każdą marynatę przygotowujemy zawsze na smak. Ma nam smakować, Dlatego należy ją w trakcie przygotowywania próbować

Mięso należy przed krojeniem pod mrozić 2-3 h. Dzięi temu łatwiej będzie się je kroiło na cienkie paseczki. Ja kroję na krajalnicy ustawionej na 3mm. Najpierw dzielimy maso na kawałki około 7 cm długości w poprzek włókien, a następnie kroimy na cienkie plasterki.

Zalewamy mięso marynatą i dokładne mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty marynatą z każdej strony. Możemy zapakować je próżniowo do torebki i odstawiamy na dobę do lodówki.

Osuszamy plastry mięsa.

Układamy plastry na ręcznik papierowy lub układamy na kratki i owiewamy powietrzem. Ja zazwyczaj wieszam na wykałaczkach bambusowych, które wkładam do smokera i suszę za pomocą wentylatora w temperaturze 40 stopni C. Po osuszeniu powierzchni mięsa przystępujemy do suszenia go w dymie. Jeśli chcecie, to można posypać plastry sezamem przed suszeniem w dymie. Przyklei się do nich i da dodatkowy smak.

Wędzimy, suszymy

Teraz przystępujemy do procesu aromatyzowania i suszenia kawałków, plastrów wołowiny w dymie. Temperaturą ustawiamy na około 70 stopni. Przepływ powietrza powinien być duży. Generator dymu jest cały czas włączony podczas suszenia. Ja używam smokera Borniak.

Tak suszymy w dymie mięso około 3-4 godziny, aż każdy kawałek wyschnie i zbrązowiej. Sprawdzamy co jakiś czas stan plastrów i wyjmujemy te, które już wyschły. Resztę suszymy dalej.

Po wyschnięciu i ostudzeniu kawałki mięsa władamy do szklanego pojemnika lub torebek i odstawiamy na kilka dni do lodówki. Dzięki temu mięso będzie jeszcze smaczniejsze. Aromat i wilgotność wyrówna się w każdym plasterku.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Smacznego