Zupa dyniowa
Składniki
- 1 główka czosnku
- 4 litry wywaru może być z kostek (ja dodałam włoszczyznę tak jak do rosołu, a po ugotowaniu bulion przecedziłam)
- 10 -15 dag wędzonego boczku
- 3 serki topione sklepowe, a najlepiej własnego wyrobu,
- kaszka manna niekoniecznie (zastąpiłam odrobina kleiku ryżowego)
- 2 łyżki oleju
- grzanki lub groszek ptysiowy
- dynia
Sposób przygotowania
Dynię krajmy na paski pieczemy w piekarniku. Następnie miksujemy blenderem.
Gotujemy wywar. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę przesmażamy razem z boczkiem (nie smażymy długo, bo zupa będzie gorzka).
Dodajemy to wszystko go garnka z wywarem, dodajemy zmiksowaną dynię i wrzucamy pokrojony w kostkę serek topiony i chwilkę gotujemy na małym ogniu, aż zupka będzie gładka bez grudek.
Zupę można zagęścić kaszą.