Hotdogi domowe
Przpis na parówki do hotdogów dostępny jest na blogu.
Bułeczki to przepis beny:
Słone paluchy drożdżowe – idealne do hot-dogów
Składniki:
1 kg mąki,
8 dkg świeżych drożdży,
ok. 2 szklanek mleka,
1 łyżka cukru,
1 szklanka oliwy,
2 łyżki kminku (ja zastąpiłam sezamem, gdyż rodzinka nie przepada za kminkiem),
2 łyżeczki soli,
surowe żółtko (do posmarowania)
Drożdże rozczyniłam w 0,5 szklanki mleka dodając cukier i 1 łyżkę mąki. Odczekałam aż drożdże ruszą i wszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba. Uruchomiłam program na ciasto rosnące (ok.1h 25 min. -łącznie z wyrastaniem). Oczywiście w trakcie mieszania sprawdzałam konsystencję ciasta (w razie potrzeby należy regulować niewielką ilością mleka lub mąki – zależnie od potrzeb). Ciasto musi być elastyczne, ale dość zwarte. Po zakończeniu programu uformowałam paluch długości ok. 20 cm. Paluchy odstawiłam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarowałam rozmąconym żółtkiem i posypałam sezamem. Paluchy piekły się w temp. 190 st ok. 20 min.
Do tego sos jaki kto lubi. Np. majonezowo-ketchupowy z ziołami i czosnkiem oraz warzywa.
Smacznego