Kibinaj z nadzieniem owocowym [Litwa]
Przepis na ok 30szt
Ciasto:
– 0,5 kg mąki
– 250 g masła
– 2 jaja
– 200 g śmietany ekologicznej
– 25 g drożdży
– 100 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka
– pół łyżeczki cukru
– łyżeczka soli
– 1 żółtko do posmarowania uformowanych kibinów
– 0,5 szklanki cukru
Sposób wykonania ciasta i przygotowania pierożków był opisany tutaj
Farsz:
– jabłka
– 2 łyżeczki mielonego cynamony,
-0,5 łyżeczki mielonych goździków,
– 1 paczka cukru waniliowego
– 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań),
– łyżeczki startej skórki cytrynowej
Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka.
Wykonanie różni się wyłącznie nadzieniem oraz posypką.
Smacznego
bena