Kiełbasa Litewska
Składniki i surowce:
– wieprzowina kl II 1 kg
– wołowina kl II 0,7kg
– tłuszcz wieprzowy 1 kg
– serce, ozory, mięso z głów wołowych (lub wieprzowych) 2,3kg
serc nie więcej niż 1 kg
– jelita kal 28mm
– peklosól 18g/kg
– pieprz naturalny 0,8g/kg
– papryka słodka 0,8g.kg
– ziele angielskie mielone 0,3g/kg
– czosnek 1-2g/kg
Mięsa kroimy w kostkę.
Wieprzowinę klasy II i tłszusz mielimy na sitku 8mm.
Wołowinę oraz serca, ozory i mięso z głów mielimy na sitku 3mm i kutrujemy lub jeśli nie mamy kutra dwa trzy razy przepuszczamy przez sitko 3mm.W trrakcie kutrowania dodajemy do 20% zimnej wody lub lodu.
Następnie wszystkie miesa mieszamy i dodajemy przyrpawy oraz peklosól. Możemy w trakcie mieszania dodać ok 10% wody do masy.
Wstawiamy przygotowaną masę do lodówki na 24-48h.
Następnie napełniamy osłonki odkręcając kiełbaski w odcinki. Powietrze wykuwamy.
Osadzamy ok 1h.
Wędzimy dydmem gorącym o temp ok 70-80 stopni do osiągnięcia złotego koloru.
Parzymy w wodzie otemp. ok 75 stopni przez 25-30 min.
Wędzimy drugi raz dymem ciepłym o temp do 35stopni ok 12h.
Suszymy w pomieszczeniu o temp ok. 12-18 stopni przez kilka dni.
Smacznego