Kiełbasa Litewska

Kiełbasa Litewska

Składniki i surowce:

– wieprzowina kl II 1 kg

– wołowina kl II 0,7kg

– tłuszcz wieprzowy 1 kg

– serce, ozory, mięso z głów wołowych (lub wieprzowych) 2,3kg

serc nie więcej niż 1 kg

– jelita kal 28mm

– peklosól 18g/kg

– pieprz naturalny 0,8g/kg

– papryka słodka 0,8g.kg

– ziele angielskie mielone 0,3g/kg

– czosnek 1-2g/kg

Mięsa kroimy w kostkę.

Wieprzowinę klasy II i tłszusz mielimy na sitku 8mm.

Wołowinę oraz serca, ozory i mięso z głów mielimy na sitku 3mm i kutrujemy lub jeśli nie mamy kutra dwa trzy razy przepuszczamy przez sitko 3mm.W trrakcie kutrowania dodajemy do 20% zimnej wody lub lodu.

Następnie wszystkie miesa mieszamy i dodajemy przyrpawy oraz peklosól. Możemy w trakcie mieszania dodać ok 10% wody do masy.

Wstawiamy przygotowaną masę do lodówki na 24-48h.

Następnie napełniamy osłonki odkręcając kiełbaski w odcinki. Powietrze wykuwamy.

Osadzamy ok 1h.

Wędzimy dydmem gorącym o temp ok 70-80 stopni do osiągnięcia złotego koloru.

Parzymy w wodzie otemp. ok 75 stopni przez 25-30 min.

Wędzimy drugi raz dymem ciepłym o temp do 35stopni ok 12h.

Suszymy w pomieszczeniu o temp ok. 12-18 stopni przez kilka dni.

Smacznego