Kiełbasa sycylijska
w oparciu o przepis kol. Kuroka
Składniki:
– mięso wieprzowe kl. II (łopatka, karkówka) 5kg
– 2 łyżki goździków
– 1 łyżka tymianku
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 3 łyżeczki papryki ostrej (ja dałem jedną)
– 2 łyżki pieprzu
– peklosól 18-22g/kg
Mięso zapeklować na sucho 48h w lodówce. Następnie zemleć na sitku 6mm. Goździki zalać szklanką gorącej wody, poczekać aż się zaparzą. Do zmielonego mięsa dodać przyprawy oraz wodę z goździków. Można dodać troszkę mielonych goździków. Wymieszać dokładnie. Napełnić kiełbaśnice i odwijać w wianki.
Wędzić po osuszeniu do uzyskania brązowej barwy. Następnie podpiekać w temp. ok. 80 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok. 70 stopni.
Można też podpiekać bez termometru, jak ktoś nie ma. Kiełbasa będzie dobra jak ją weźmiemy w rękę i po chwili zaczyna parzyć. Metoda wymaga treningu.
smacznego