Mielonka z dzika z grzybami

Mielonka z dzika z grzybami

Składniki:

– II z dzika 1,2kg

– III z dzika 0,5kg,

– I wieprzowa 0,3kg

– peklosól 17g-kg

– jałowiec 0,3g/kg

– pieprz 1g/kg

– czosnek 0,5g/kg

– grzyby suszone (leśne) ja dałem podgrzybki i prawdziwki (garść)

– żelatyna ok. 3-4 małe łyżeczki

– mąka pszenna pełnoziarnista ok 50g.

– osłonki poliamidowe lub szynkowar

Mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Następnie mielemy na sitku 3mm III z dzika, 6mm II z dzika i 10mm I wieprzowa. Mieszamy razem i dodajemy przyprawy oraz żelatynę i odrobinę wody.

Grzyby tniemy na kawałki lub mielemy na sitku 10mm.  Dodajemy do farszu i mieszamy.

Napełniamy osłonki poliamidowe.

Parzymy ok. 1h w wodzie o temperaturze ok 75 stopni.

Studzimy w zimnej wodzie.

Smacznego