Mielonka z dzika z grzybami
Składniki:
– II z dzika 1,2kg
– III z dzika 0,5kg,
– I wieprzowa 0,3kg
– peklosól 17g-kg
– jałowiec 0,3g/kg
– pieprz 1g/kg
– czosnek 0,5g/kg
– grzyby suszone (leśne) ja dałem podgrzybki i prawdziwki (garść)
– żelatyna ok. 3-4 małe łyżeczki
– mąka pszenna pełnoziarnista ok 50g.
– osłonki poliamidowe lub szynkowar
Mięsa kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h. Następnie mielemy na sitku 3mm III z dzika, 6mm II z dzika i 10mm I wieprzowa. Mieszamy razem i dodajemy przyprawy oraz żelatynę i odrobinę wody.
Grzyby tniemy na kawałki lub mielemy na sitku 10mm. Dodajemy do farszu i mieszamy.
Napełniamy osłonki poliamidowe.
Parzymy ok. 1h w wodzie o temperaturze ok 75 stopni.
Studzimy w zimnej wodzie.
Smacznego