Pasztet myśliwego

Składniki:

  • mięso z dzika, tłuste 2 kg (boczek, podgardle)
  • wątroba z dzikiego ptactwa (lub z drobiu hodowlanego) 1 kg
  • piersi dzikiego ptactwa (lub z indyka) 1,5 kg
  • marchew 8 sztuk
  • pietruszka 2 szt
  • seler
  • pieczarki 1 kg
  • cebula 4 szt
  • pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie

Mięso kroimy na duże kawałki i obsmażamy na smalcu. Obsmażanie zaczynamy od podgardla. To samo robimy z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko dusimy do miękkości na małym ogniu. Wyjmujemy z rosołu i studzimy. Wątrobę wkładamy do powstałego rosołu i krótko zaparzamy, nie smażymy, a następnie wszystko po ostygnięciu rozdrabniamy na sitku 2-3mm. Rozdrobnione mięso i warzywa dokładnie mieszamy.

Wyrabiamy farsz, a następnie dodajemy:

  • 3 jaja
  • 2 łyżki bułki tartej
  • świeżo startą gałkę muszkatołową (całą)
  • kilka ziaren połamanego jałowca (w dużych kawałkach),
  • sól
  • pieprz
  • 2 garści suszonych grzybów leśnych (wcześniej startych i sparzonych)

Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolewamy rosołu zduszenia. Przygotowaną masę mięsno-warzywną wykładamy do foremek (keksówek) i na wierzch kładziemy cienko pokrojonym boczek lub słoninę. Pasztet w foremkach pieczemy około 1,5 h w temperaturze 150 stopni.

Studzimy i zajadamy.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Smacznego