Składniki:
- mięso z dzika, tłuste 2 kg (boczek, podgardle)
- wątroba z dzikiego ptactwa (lub z drobiu hodowlanego) 1 kg
- piersi dzikiego ptactwa (lub z indyka) 1,5 kg
- marchew 8 sztuk
- pietruszka 2 szt
- seler
- pieczarki 1 kg
- cebula 4 szt
- pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie
Mięso kroimy na duże kawałki i obsmażamy na smalcu. Obsmażanie zaczynamy od podgardla. To samo robimy z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko dusimy do miękkości na małym ogniu. Wyjmujemy z rosołu i studzimy. Wątrobę wkładamy do powstałego rosołu i krótko zaparzamy, nie smażymy, a następnie wszystko po ostygnięciu rozdrabniamy na sitku 2-3mm. Rozdrobnione mięso i warzywa dokładnie mieszamy.
Wyrabiamy farsz, a następnie dodajemy:
- 3 jaja
- 2 łyżki bułki tartej
- świeżo startą gałkę muszkatołową (całą)
- kilka ziaren połamanego jałowca (w dużych kawałkach),
- sól
- pieprz
- 2 garści suszonych grzybów leśnych (wcześniej startych i sparzonych)
Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolewamy rosołu zduszenia. Przygotowaną masę mięsno-warzywną wykładamy do foremek (keksówek) i na wierzch kładziemy cienko pokrojonym boczek lub słoninę. Pasztet w foremkach pieczemy około 1,5 h w temperaturze 150 stopni.
Studzimy i zajadamy.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego