Pasztet z jelenia i królika
Składniki:
– 1 kg okrawków mięsa z jelenia
– 0,5 kg podgardla wieprzowe,
– 1 królik lub zając
– 0,2kg wątróbek drobiowych,
– 2-3 marchewki średniej wielkości,
– 10 dag selera,
– 1 korzeń pietruszki.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grube kawałki i lekko obsmażyć na gorącym tłuszczu. To samo zrobić z warzywami.
Wszystkie składniki włożyć do garnka lekko podlać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Wszystko dusić do miękkości na małym ogniu.
Wątróbki namoczyć w mleku, a następnie tylko sparzyć.
Wystudzić, wyjąć kości z królika i zemleć wszystko na sitku 3mm. Robiliśmy w domu na zelmerku!
Do otrzymanej masy dodać:
– 3 jaja,
– 1 łyżkę bułki tartej,
– zmieloną cebulę i kilka ząbków czosnku,
– startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, jałowiec
– grzyby suszone, my daliśmy borowiki i podgrzybki, ok 80-100g
Jeśli masa jest sucha należy dodać trochę wywaru, który pozostał po gotowaniu mięs i warzyw.
W małej ilości rosołu ok 100ml zaparzyć zmielone uprzednio grzyby.
Wyrobić dokładnie masę.
Masę przełożyć do keksówki lub innych naczyń żaroodpornych.
Wstawić do piekarnika 180 stopni i piec do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70 stopni.