Składniki:
– policzki z dzika i 4 plastry karkówki (pokrojone na mniejsze części (jak do gulaszu)
– garść suszonych grzybów leśnych (warto wcześniej namoczyć w wodzie),
– kilka pieczarek oczyszczonych i pokrojonych na ćwiartki,
– 1 średnia cebula pokrojona w piórka,
– 2 łodygi selera naciowego,
– 4 ziarenka jałowca,
– 2 listki laurowe,
– 4 ziarna ziela angielskiego
Marynata: 1 łyżka musztardy czosnkowej, 3 łyżki oleju, 1 łyżka rozdrobnionych suszonych płatków pomidorowych, 1 łyżeczka soli.
Składniki marynaty wymieszać i dodać do przygotowanego mięsa. Najlepiej odstawić na 1 godz. (albo dłużej), aby mięso przeszło przyprawami. Do rondla włożył 3 łyżki smalcu, a na rozgrzany włożyć zamarynowane mięso. Kiedy się obsmaży dodać cebulę, grzyby i pozostałe składniki. Wszystko przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Można delikatnie podlać niewielką ilością wody lub czerwonego wytrawnego wina.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Smacznego