Pyszny piernik wg. dr Grzegorza Russaka
Składniki:
– trzy szklanki miodu
– szklanka cukru białego
– 2 łyżki stołowe mielonych goździków
– łyżeczka świeżo tarkowanej gałki muszkatołowej
– łyżeczka pieprzu mielonego
– 2 łyżki stołowe kakao
– tabliczka czekolady
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 szklanki mąki żytniej
– 6 jaj
– 25dkg masła
– 4 łyżki oliwy
– bakalie
– czubata łyżka sody
– 150ml mleka
W rondelku na kuchni podgrzewamy miód i cukier. Dodajemy mielone przyprawy piernikowe oraz kakao, a następnie dodajemy tabliczkę czekolady, jak wszystko się połączy – studzimy.
Zawartość rondelka wlewamy do makutry, ucierając dodajemy zmieszaną mąkę pszenną z żytnią, do tego dodajemy całe jaja, masło oraz oliwę. Wybijamy to przez pół godziny, aby na końcu dodać bakalie, obtoczone w mące, aby nie opadły na dno w cieście: orzechy, rodzynki, pokrojone figi (po 20dkg) i łyżkę czubatą od herbaty sody rozpuszczonej w kieliszku mleka (ok. 150ml).
Gdy ciasto jest rzadkie, dosypujemy mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Wlewamy ciasto na dwie blachy i pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku (170 stopni) 1 do 1,5 godziny.
Pamiętajmy, że piernik im starszy, tym lepszy.
Po dwóch tygodniach możemy przełożyć go kremem (my użyliśmy dżemu z czarnej porzeczki) i polewamy czekoladą.
Smacznego. Polecamy. Jest pycha