Składniki:
- ozory wieprzowe, wołowe lub z dzika
- warzywa konserwowe: kukurydza, ogórki, groszek, marchew, pieczarki
- żelatyna
- osłonki barierowe lub poliamidowe
Sposób wykonania
Wbijamy w każdy wzdłuż bambusową wykałaczkę do szaszłyków. Ozory sparzymy i czyścimy ze skóry, czyli wkładamy na 1-2 min do wrzątku, a następnie zdejmujemy skórę. Przygotowujemy zalewę do peklowania na mokro jak do szynek. Peklujemy w chłodzie 5 dni. Następnie wyjmujemy wykałaczki, wkładamy ozorki luźno do osłonek razem z warzywami. Przygotowujemy zalewę. Żelatynę w zależności od mocy bo są różne robimy mocną ja używam żelatyny 90g/litr wody. Żelatyna spożywczej 180 blg. Można dodać do zalewy łyżkę dobrego sosu sojowego.
Zalewamy osłonki do pełna. Zaciskamy końce lub zawiązujemy.
Wkładamy do wody o temp. Ok. 75 stopni i parzymy 1,5h. Studzimy w pozycji wiszącej.
Jeśli używamy osłonek poliamidowych to należy je lekko sprasować, aby wyrób był kształtny.
Roladę można też wykonać w wersji rozdrobnionej. Po peklowaniu ozory kroimy w kawałki, kostkę i dalej proces przebiega tak samo. W tym przypadku łatwiej mieszać ozory z warzywami. Przekrój jest moim zdaniem ładniejszy. Smak ten sam 🙂
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego