beiot 2017/2018
![](/resources/DSC_5385.jpg)
Nowy projekt i zadanie do wykonania!
Spróbuję połączyć funkcjonalność i wygląd. Zobaczymy czy spodoba się Wam mój nowy pomysł.
Wszystko powstało w mojej głowie i projektu nie zrobiłem, jak zawsze 🙂 Po analizie konstrukcji wielu takich urządzeń z uwzględnieniem jakość przedstawionych wyrobów przez ich właścicieli oraz rad kolegów WB, a także posiadanych własnych doświadczeń postanowiłem zbudować własnoręcznie wędzarnię dla mnie, grill dla dzieci i piec chlebowy żonie. Wszystko pod jednym dachem w jednym miejscu, obok siebie, razem, ale tak, aby jedno nie przeszkadzało drugiemu i można było upiec wspaniała domowa pizzę, czy pachnący chleb na zakwasie, przyrządzić na grillu pyszną pieczeń oraz uwędzić smaczne i zdrowe wędzonki czy kiełbasy. Do tego musi być to proste tak, aby urządzenie nam nie przeszkadzało, a ułatwiało pracę oraz było energooszczędne.
Aby nie był to typowy kombajn-pomnik każdy z segmentów tego zestawu ma być samodzielny i funkcjonalny i mieć najlepsze cechy każdego z tych elementów. Podstawa całości będzie wspólna wykonana z cegły klinkierowej, a serce każdego elementu będzie już samodzielne i wykonane z najlepszych dla niego elementów. Będzie to połączenie cegły, szkła, szamotu, cementu i drewna i metalu.
Dlaczego? Powtórzę, ponieważ najważniejszy jest dla mnie odpowiedniej jakości wyrób, końcowy efekt naszej pracy, który ma być zdrowy, ładny dla oka i łatwy do wykonania. Wygląd całego obiektu to sprawa drugorzędna.
Wędzarnia oczywiście będzie miała komorę wędzarniczą z drewna. Jest to sprawdzony już przeze mnie osobiście i innych kolegów oraz koleżanki WB materiał na taką budowlę. Tego typu wędzarnię już wcześniej opisywałem.
Grill będzie wykonany z cegły klinkierowej i szamotowej z rusztem metalowym.
Piec chlebowy wybrałem o kształcie kopułowym. W literaturze znalazłem informację, iż jest to najlepsza forma, kształt do pieczenia pieczywa. Ciepło rozchodzi się równomiernie do naszego wyrobu. Kopuła wykonana z szamotu będzie dodatkowo izolowana. Natomiast podstawa pieca będzie zawierała znaczną ilość tłuczonego szkła i pokryta zostanie szamotem. Na efekt moich prac należy jeszcze trochę poczekać. Niestety pogoda zatrzymała prace murarskie w październiku. W nocy temperatury spadają nawet do -6 stopni.
Na efekt długich prac należy jeszcze poczekać. Niestety pogoda zatrzymała prace murarskie w październiku. W nocy temperatury spadają nawet do -6 stopni.
Wędzarnia
– podstawa (palenisko) murowane z cegły klinkierowej bezpośrednio pod wędzarnią, bez kanałów. Miałem zrobić dodatkowo kanał ok 2m długości, ale syn mi podpowiedział: Twoja wędzarnia wędzi dobrze, to po co komplikować. Uznałem, że lepsze jest wrogiem dobrego i wędzarnia będzie bliźniaczo podobna do obecnej z paleniskiem bezpośrednim.
- szuflada zamiast drzwiczek
- wymiar podstawy z cegły 4×4 cegły i wysokość 7 cegieł
- zamiast stropu tylko wylewka w formie wieńca na grubość jednej cegły
- izolowanie cegły od posadzki papą
![](/resources/P8080066.jpg)
![](/resources/P1130871.jpg)
![](/resources/P1130886.jpg)
![](/resources/P1130906.jpg)
![](/resources/P8080065.jpg)
– komora wędzarnicza drewniana, drzwi dwuskrzydłowe, dach nie podnoszony, dwie klapy dymowe z przodu i z tyłu. Ściana deska, wełna, deska i na 1/3 od dołu blacha czarna. Od wewnątrz deska liściasta lub 100% deska ,czyli balik 4-6cm. Taki jest pomysł, a jak będzie zobaczymy wkrótce.
Skrzynia komory wędzarniczej gotowa. Wymiary 102x102x175m do góry płaskiego dachu
![](/resources/P1140133.jpg)
Postawiona na murowane palenisko pasuje idealnie. Teraz obicie wewnątrz deską 12mm, pomiędzy deski dałem wełnę kominkową.
![](/resources/P1140142.jpg)
Tak wygląda wędzarnia
![](/resources/P1140144.jpg)
a wewnątrz tak wyszło.
![](/resources/P1140148.jpg)
Rozmieszczenie wsporników pod kije wędzarnicze: 61cm, 102cm i 147cm mierząc od dołu komory wędzarniczej
![](/resources/DSC_5357_2.jpg)
Szuflada paleniska spisuje się znakomicie!
![](/resources/DSC_5359.jpg)
Kanał dymowy, a raczej jego brak. Sprawdza się
w 100%
![](/resources/DSC_5365.jpg)
Pierwszy wsad
![](/resources/DSC_5364.jpg)
No i efekt wędzenia
![](/resources/DSC_5432.jpg)
![](/resources/DSC_5433_2.jpg)
Grill
- murowany z cegły klinkierowej, dno paleniska z cegły szamotowej na wylanym, zbrojonym stropie
- wymiar kratki kupionej w markecie budowlanym
![](/resources/P1130916.jpg)
![](/resources/P1130918.jpg)
![](/resources/P1130942.jpg)
![](/resources/P1130932.jpg)
Palenisko grilla wyłożone płytkami szamotowymi
![](/resources/P1140050.jpg)
![](/resources/pie1_2.jpg)
Dodatkowo dałem luźno ułożoną warstwę płytek szamtowych
![](/resources/P1140146.jpg)
Pierwsze grillowanie
![](/resources/DSC_5393.jpg)
![](/resources/DSC_5408.jpg)
![](/resources/DSC_5404_2.jpg)
Piec chlebowy
- podstawa szerokość 5,5 cegły, długość 5 cegieł.
Wysokość całkowita na 10 cegieł.
Dno do 5 cegieł wysokości wypełnione bloczkami i zasypane keramzytem, na to wylewka zbrojona drutem na grubość jednej cegły.
Następnie wypełnienie z szkła tłuczonego na całej powierzchni na wysokość 3 cegieł i na to cienka wylewka betonowa ok 1-2cm, zbrojona.
Na wylewkę przyklejone płyty szamotowe. Płyty klejone na zaprawę szamotową z dodatkiem cementu. 4:1. Fuga nie wypełniana, płyty ułożone na styk.
![](/resources/P1130874.jpg)
![](/resources/P1130889.jpg)
![](/resources/P1130907.jpg)
![](/resources/P1130915.jpg)
![](/resources/P1130917.jpg)
![](/resources/P1130931.jpg)
![](/resources/P1130933.jpg)
– na tak wykonaną podstawę zakupiłem piec chlebowy kopułowy z szamotu z firmy Kominkidelux.
![](/resources/P1130925.jpg)
![](/resources/P1130921.jpg)
![](/resources/P1130928.jpg)
![](/resources/P1130926.jpg)
![](/resources/P1130927.jpg)
![](/resources/P1130923.jpg)
Komplet składa się z czterech części kopuły i dwóch elementów korytarza z otworem na komin, płyt szamotowych pod piec, drzwiczek przystawnych z termometrem, worka zaprawy szamotowej, dodatkowo siatki i wełny do ocieplenia.
Budowa z uwagi na mrozy przerwana.
Wiosna 2017
Budowy ciąg dalszy 🙂
Dzisiaj zamontowałem serce pieca chlebowego. Praca nie jest trudna, ale wymaga cierpliwości i pomocy drugiej osoby. Kopuły posklejane zaprawą szamotową z dodatkiem 20% cementu
![](/resources/P1140045.jpg)
![](/resources/P1140043.jpg)
![](/resources/P1140051.jpg)
Od czoła otwór wejściowy do pieca chlebowego obmurowany cegłą
![](/resources/P1140059.jpg)
Kopuła została zaizolowana otrzymaną wełną. Wystarczyło na dwie warstwy. Na to siatka i oklejone wszystko zaprawą szamotową z dodatkiem ok 20% cementu.
![](/resources/P1140062.jpg)
![](/resources/pie1_5.jpg)
![](/resources/pie1_1.jpg)
![](/resources/pie1_4.jpg)
Teraz wypalanie pieca. Powoli coraz wyższa temperatura. Pierwszy raz do 100 stopni przy czwartym było w piecu 240.
![](/resources/P1140132.jpg)
Pierwsze wypieki z nowego pieca
![](/resources/DSC_5394.jpg)
![](/resources/DSC_5391.jpg)
![](/resources/DSC_5389.jpg)
![](/resources/DSC_5400.jpg)
![](/resources/DSC_5420.jpg)
Efekt jest zadowalający. Wszyscy z rodzinki zadowoleni.
Koszt całkowity budowy to około 5000zł nie licząc własnej pracy.
Warto było. Wędliny sa jeszcze lepsze. Niema to jak wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim!
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego