Sałatka pieczarkowa
Jako, że sezon grzybowy w pełni, to proponuję smarowidełko na chleb z pieczarek
Składniki:
– 3 kg obgotowanych pieczarek (oznacza to, że musimy zakupić ok. 6kg, gdyż pieczarki jak każde grzyby tracą na masie w czasie gotowania);
– 1 kg marchewki;
– 0,5 kg cebuli
– koncentrat pomidorowy (ja daję 2 słoiczki po 230 g);
– olej do smażenia
– sól, pieprz, papryka słodka i ostra według smaku i uznania
można dodać trochę sosu sojowego grzybowego
Sposób przygotowania
Obgotowane i przestudzone grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (można przepuścić przez szatkownicę). Marchewkę tarkujemy, cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Na patelnię wlewamy ojej i smażymy na nim cebulkę (nie należy jej mocna spiekać a jedynie zeszklić). Następnie dodajemy starkowaną marchewkę i dalej smażymy. Kiedy matchewka zacznie zmieniać kolor wsypujemy rozdrobnione pieczarki i wszystko dalej dusimy na małym ogniu ( w razie potrzeby można dolać oleju lub odrobinę wody).
Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Dusimy wszystko jeszcze kilka minut. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików. Jeśli ilość jest mała i mamy zamiar ją skonsumować szybko nie musimy pasteryzować. W przeciwnym przypadku czekamy aż wystygnie a następnie pasteryzujemy (ja pasteryzuję 15 min.)
Ja używam jej jako smarowidła na chleb; najlepiej smakuje oczywiście z chlebem pieczonym w domu; myślę że wędlina do tego typu kanapki nie jest koniecznym dodatkiem
Smacznego