Salceson domowy

Salceson domowy

Składniki:

– maski i mięso z głów wieprzowych

– tłuszcz drobny

– wątroba wieprzowa lub cielęca

– skórki wieprzowe

– serce, nerki

– uszy

– golonka

– ozorek

– krew świeża lub suszona

– sól

– majeranek

– pieprz naturalny

– cebula

– kątnice wieprzowe, żołądki lub pęcherze

Obieramy z kości i kroimy w kostkę. Następnie skórki, tłuszcz rozdrabniamy na sitku 2mm. Wątrobę parzymy przez kilka minut, kroimy w kostkę i rozdrabniamy na sitku 2mm.

Wszystko razem mieszamy dodając przyprawy oraz krew.

Napełniamy osłonki luźno, aby nie popękały przy parzeniu. Zawiązujemy przędzą.

Parzymy w wodzie o temp. ok. 80 stopni przez 1h 30min

Układamy salcesony w zimnym pomieszczeniu (poniżej 6 stopni)  do odparowania.

Następnie prasujemy.

Smacznego