Szynka piwna
Składniki:
Masa wypełniająca:
– wołowina IIkl. 0,6kg,
– wieprzowina IIkl. 0,6kg,
– słonina 0,45kg,
– podgardle 0,45kg,
– lód 0,2l
– peklosól 18g/kg,
– sól 18g/kg,
– pieprz biały mielony 2g/kg,
– kwiat muszkatołowy 1,5g/kg,
– kolendra 0,5g/kg,
– słodka papryka 0,5g/kg,
– imbir 0,25g/kg,
– kardamon 0,25g/kg,
– cebula 10g/kg
Wsad mięsny:
– wieprzowina kl. I 2,8kg, wieprzowinę można zastąpić udzcem z indyka
oraz
– osłonki białkowe 60mm.
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h, słoninę i podgardle zasolić.
Przygotowanie masy wiążącej:
Zmrożone mięso i słoninę oraz podgardle zemleć na sitku 2-mm. Następnie wymieszać razem i kutrować z lodem i przyprawami. Przy braku kutra zastosować blender kuchenny.
Wsad:
Mięso kl. I pokroić w kostkę 2cm.
Kawałki mięsa dobrze wymieszać ze sobą, aż puszczą klej.
Dodać do masy wiążącej i starannie wymieszać.
Napełnić ściśle osłonki w batony ok 30cm długości. Wędzić dymem o temp. 60-70 stopni do uzyskania jasno brązowego koloru. Podnieść temp. do ok 75 stopni i wędzić do uzyskania wewnątrz temp ok. 68stopni lub zamiast wędzenia parzyć w wodzie . o temp. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok 70 stopni.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego