Terrina z sarny w szynkowarze

Terrina z sarny po mojemu

  • mięso z sarny
  • słonina
  • orzechy nerkowca, pistacjowe
  • śliwka wędzona
  • pieprz
  • jałowiec
  • czosnek
  • sól
  • żelatyna

Terrinę robimy z surowego mięsa zmielonego na sitku 6mm, które następnie obsmażamy. Dodajemy dodatki, doprawiamy i parzymy, nie pieczemy.

Ja w nieco inny sposób wykorzystuję ten przepis. Podczas rozbioru tuszy zwierzęcia na kościach pozostawiam nieco więcej mięsa. Kości wkładamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody. Gotujemy do takiego stanu, aby mięso dało się obrać z kości. Studzimy je, obieramy mięso. Mielemy na sitku 6-8mm. Dodajemy nieco posiekanej w kostkę słoniny, orzechy oraz wędzone śliwki. Doprawiamy i solimy do smaku. Mieszamy dokładnie, dolewając nieco wywaru z gotowania kości. Na koniec dajemy żelatynę około 2-3 łyżeczki na kilogram. Mieszamy. Przygotowanym farszem wypełniamy szynkowar lub osłonkę barierową. Wodę nagrzewamy do 75 stopni, wkładamy szynkowar i parzymy do osiągnięcia wewnątrz wyrobu 70 stopni. Studzimy w zimnej wodzie, zdejmujemy docisk i odstawiamy do lodówki