Zupka czosnkowa

Zupka czosnkowa

Składniki

  • 2 główki czosnku
  • 4 litry wywaru może być z kostek (ja dodałam włoszczyznę tak jak do rosołu, a po ugotowaniu bulion przecedziłam)
  • 10 -15 dag wędzonego boczku
  • 3 serki topione np. Hohland
  • kaszka manna niekoniecznie (zastąpiłam odrobina kleiku ryżowego)
  • 2 łyżki oleju
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania

Gotujemy wywar. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek  i chwilkę  przesmażamy  razem z boczkiem (nie smażymy długo, bo zupa będzie gorzka).

Dodajemy to wszystko go garnka z wywarem, wrzucamy  pokrojony w kostkę serek topiony i chwilkę gotujemy na małym ogniu, aż zupka będzie gładka bez grudek.

Zupę można zagęścić kaszką manną, ale niekoniecznie (ja wsypałam ok. 3 łyżek kleiku ryżowego).

Podajemy z przyrumienionymi grzankami lub groszkiem ptysiowym; dodatkowo wierzch posypałam delikatnie siekaną pietruszką.

Smacznego