Zupka czosnkowa
Składniki
- 2 główki czosnku
- 4 litry wywaru może być z kostek (ja dodałam włoszczyznę tak jak do rosołu, a po ugotowaniu bulion przecedziłam)
- 10 -15 dag wędzonego boczku
- 3 serki topione np. Hohland
- kaszka manna niekoniecznie (zastąpiłam odrobina kleiku ryżowego)
- 2 łyżki oleju
- grzanki lub groszek ptysiowy
Sposób przygotowania
Gotujemy wywar. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę przesmażamy razem z boczkiem (nie smażymy długo, bo zupa będzie gorzka).
Dodajemy to wszystko go garnka z wywarem, wrzucamy pokrojony w kostkę serek topiony i chwilkę gotujemy na małym ogniu, aż zupka będzie gładka bez grudek.
Zupę można zagęścić kaszką manną, ale niekoniecznie (ja wsypałam ok. 3 łyżek kleiku ryżowego).
Podajemy z przyrumienionymi grzankami lub groszkiem ptysiowym; dodatkowo wierzch posypałam delikatnie siekaną pietruszką.
Smacznego