Ketchup domowy – pikantny
Składniki:
– pomidory czerwone 8kg
– cebula 2,5kg
– papryka czerwona 2 szt (duże)
– papryka chili 4 szt
– jabłka kwaśne 1kg
– ocet balsamiczny ½ szklanki
– sól 6 łyżek
-gorczyca mielona 6 łyżeczek
– bazylia czerwona 2 garści
– melasa trzcinowa 2 łyżki
– olej rzepakowy 2 szklanki
Warzywa i owoce pokroić, zemleć na drobnym sitku, dodać papryczkę chili, przyprawy i sól i melasę. Gotujemy wszystko ok. 1 h na małym ogniu. Odstawiamy w chłodne i następnego dnia miksujemy wszystko np. blenderem na gładka masę, gotujemy ponownie 1-2 h (tyle czasu aż otrzymamy pożądaną konsystencję) dodajemy olej, jeszcze troszkę gotujemy. Gorący ketchup przelewamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy w chłodnym miejscu. Tak przygotowany przechowywany w chodnej piwnicy wytrzyma do przyszłego lata.
Smacznego
Majonez domowy w 3 min
Smaczny i 100% naturalny domowy majonez, bez zbędnej chemii
Ważne! Wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły i nastąpiła prawidłowa ich emulgacja powinny mieć jednakową temperaturę.
Składniki:
- olej słonecznikowy tłoczony na zimno 0,25l oleju (najlepiej z lokalnej tłoczni)
- musztarda sarepska 1 łyżka
- jajko od kury wiejskiej 1 szt
- sok z cytryny 1 łyżka
- sól szczypta
- cukier szczypta
- pieprz szczypta
- ząbek czosnku, jeśli ktoś lubi
Sposób wykonania:
Do wąskiego słoika lub naczynia o szerokości końcówki blendera wbijamy dwa całe jajko z białkiem, które najpierw sparzamy gorącą wodą. Wlewamy olej i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. Wkładamy blender i najpierw miksujemy zawartość przy dnie naczynia, a po emulgacji podnosimy powoli blender do samej góry i emulgujemy całą zawartość słoik. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość miksujemy blenderem i gotowe.
Majonez znacznie odbiega od sklepowego kolorem oraz smakiem, ale jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Ze względu na brak chemicznych dodatków i wyłącznie naturalne składniki nasz domowy majonez ma krótszy termin przydatności do spożycia. Czas przechowywania w lodówce około 7 dni.
Smacznego
Domowy serek topiony
Składniki:
– 0,5kg tłustego twarogu
– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
– jedno żółtko
– sól do smaku
Dodatki: dowolne zioła, szynka, najlepiej dojrzewająca
Twaróg rozdrabniamy widelcem lub mikserem w garnku w którym będziemy go topić. Posypujemy sodą, mieszamy i odstawiamy w kuchni na 2-3 godziny.
Po tym czasie garnek stawiamy na malutkim ogniu lub w kąpieli wodnej, czyli do drugiego garnka z wodą. Grzejemy na małym ogniu i topimy twaróg, do momentu uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę ciągle mieszamy. Dodajemy żółtko rozrobione w szklance z 1 łyżką wody. Mieszamy.
Następnie solimy do smaku i dodajemy ulubione dodatki.Mieszamy i przelewamy do słoiczków lub do osłonek poliamidowych.
Studzimy.
Smacznego
Wyroby Domowe to witryna autora książek Domowe Wędliny gdzie znajdziecie kilkaset przepisów na domowe kiełbasy, szynki, konserwy, ciasta, czy potrawy z grilla, tandoor, kazana