![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/04/437802625_1163642087973139_4466058948862025125_n-1024x577.jpg)
Składniki:
- sum świeży
- pieprz
- listek laurowy
- ocet
- bulion warzywny
- sól kamienna 14-17g/kg
- puszki metalowe lub słoiki
Rybę po wypatroszeniu, oczyszczeniu kroimy kawałki, dzwonki tak, aby po włożeniu do konserwy nie dotykał wieczka. Następnie wkładamy do naczynia i solimy. Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Do wcześniej przygotowanych puszek lub słoików wkładamy kilka ziaren pieprzu, listek laurowy i wkładamy dzwonki ryby. Dodajemy kilka kropli octu i zalewamy bulionem warzywnym, tak do krawędzi mięsa, nie zakrywa on ryb lub wodą, ale lepiej bulionem. Zamykamy konserwy i poddajemy obróbce termicznej. Konserwy należy tyndalizować, czyli potrójnie pasteryzować lub sterylizować. Ja konserwy sterylizowałem w w szybkowarze 60minut. Po sterylizacji puszki natychmiast chłodzimy w zimnej wodzie.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/04/437858468_784294856692498_2400378990381913545_n-577x1024.jpg)
Po przepisy, porady zapraszam również na naszą grupę Wyroby Domowe
Smacznego