Składniki
– ananas
– syrop klonowy łyżka
– miód łyżeczka
– oliwa łyżka
– tabasco kilka kropli
– cytryna
Z ananasa odciąć górę i dół. Przekroić go wzdłuż na 4 części. Następnie odkroić od skóry i pokroić w plastry, ale wszystko zostaje ułożone na skórze.
Przygotowujemy glazurę mieszając syrop klonowy, miód oliwę i tabasco wg uznania. Ja lubię ostro. Glazura smarujemy ananasa.
Grilla gazowego ( u mnie Broil King Monarch 390) rozgrzewamy do 170 stopni kładziemy pokrojonego ananasa skóra do dołu i grillujemy pod zamknięto pokrywą do momentu aż będzie w środku bardzo ciepły, ale nie gorący. W międzyczasie smarujemy go z wierzchu glazura kilka razy.
Wyjmujemy rozsuwamy kawałki na boki, skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i zajadamy na ciepło.
Super smaczny i niesamowicie soczysty deser. Pycha !