![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2021/07/P7180192-scaled-1024x683.jpg?v=1711292807)
Składniki:
– boczek wieprzowy ze skórą
– piwo porter
– sos sojowy
– rozmaryn
– sól kamienna
– czosnek
– pieprz
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2021/07/P7180166-scaled-1024x683.jpg?v=1711292803)
Boczek układamy skóra do góry i skórę nacinamy w kratkę. Nacieramy czosnek solą i pieprzem i wkładamy do torebki do zamknięcia na zamykarce. Wkładamy do niej gałązkę rozmarynu oraz wlewamy około pół szklanki piwa. Zamykamy torebkę z zawartością pakowarką próżniową.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2021/07/P7180164-scaled-1024x683.jpg?v=1711292800)
Boczek parzymy w wodzie 67 stopni 5-6 godzin w zależności od jego grubości i wielkości kawałka. Ten jest około 1kg i był parzony 5h w temperaturze 67stopni.
Następnie wyjmujemy go z torebki. Dajemy mu czas, aby lekko ostygł. Wycieramy do sucha.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2021/07/P7080052-1-scaled-683x1024.jpg?v=1711292796)
Grill rozgrzewamy do 250 stopni układamy na nim boczek i grillujemy w kratkę smarując każdy bok boczku kilkukrotnie glazurą.
Glazura: syrop klonowy (1/4 szklanki), cukier trzcinowy (1 łyżka) i ocet balsamiczny (1 łyżeczka), ja użyłem pomarańczowego.
Zapiekamy boczek i następnie odkładamy, na kilkanaście minut aby odpoczął.
Smacznego
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2021/07/P7180183-scaled-1024x683.jpg?v=1711292793)
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Smacznego