Porugalska kielbasa Linguica
Składniki:
– 5 kg karkówki wieprzowej
– sól 17g/kg
– słodka papryka 3g/kg
– kolędra 2,5g/kg
– papryki ostra 1g/kg
– ziela angielskie 0,5g/kg
– cynamon 0,5g/kg
– mielone goździki 0,5g/kg
– czosnku surowy 10g/kg
– ocet winny ok.20ml/kg
– jelita kal 26-28mm
Jest to kiełbasa szara, bez użycia saletry (soli peklującej)
Materiał wyjściowy pokroić w kostkę.
Zemleć na sitku 10-12mm.
Dodać wszystkie przyprawy i ocet i dokładnie wymieszać. Można dodać w trakcie mieszania wody w ilosci do ok. 5%.
Odstawić farsz na ok 1 godzinę w temp. pokojowej. Następnie jeszcze raz wymieszać i nabić w jelita kaliber 28mm (cienkie).
Osadzać ok. 1 h. Osuszyć w wędzarni i następnie wędzić w temp ok 40 stopni do uzyskania brązowego koloru i podnieś temp do 75-85 st i tak trzymać przez ok 1,5 do 2 godz., aż kiełbasa wewnątrz uzyska ok. 72st
Smacznego