Kiełbasa podsuszana z dzika – krojona

Kiełbasa podsuszana z dzika – krojona


Jest to kiełbasa podsuszana coś jak polska wędzona. Przepis powstał z mieszanki kliku receptur.

Składniki:
– 3,5 kg mięsa kl. I z dzika bez ścięgien,
– 2 kg karkówki wieprzowej,
– 0,5kg słoniny wieprzowej lub jeśli tłusty dzik to z dzika,
– peklosól 18g/kg,
– pieprz 1,5g/kg,
– duża główka czosnku,
– jałowiec mielony 0,5g/kg
– gorczyca 1-2 g/kg,
– osłonki (jelita wieprzowe 28-32mm).

Mięso pokroić w drobną kostkę nożem, słoninę w cienkie słupki.

Pokrojone mięso i słoninę wymieszać z peklosolą i przyprawami, pozostawić w chłodnym miejscu na noc (temp. do 10 stopni max).
Następnego dnia mięso wymieszać dokładnie z wieprzowiną i słoniną, dodać czosnek oraz przyprawy i dokładnie wyrobić.
W osłonki nadziewać kiełbasę odwijając w odcinki o długości ok. 30cm i zakładać na kij. Powiesić do obeschnięcia na ok. 12-18h w temp. do 15 stopni.


Następnego dnia wędzić dymem o temp. do 40 stopni, do uzyskania jasnego koloru.
Powiesić na tydzień w temp. ok. 15 stopni i wilgotności ok. 50-60%.
Po obeschnięciu można przechowywać w lodówce, zamrozić lub zjeść od razu