Moja kolejna wędzarnia Borniak
![](/resources/11004548_805319946181703_9209254450667450015_o.jpg)
Wymieniłem swoją pierwszą wędzarnię szafkową (amerykańską), wielokrotnie modyfikowaną na polskiego Borniaka poj. 70l z przystawką do wędzenia zimnego.
Film z pierwszego wędzenia, niestety w warunkach nocnych
Zrobiłem dla niego specjalne miejsce pod altaną. Ponieważ chcę ją używać jako alternatywę dal grilla latem, czyli robić wędzok, zamiast grilla. Kiełbaski, rybki na ciepło. Ponadto w dymie zbierającym się pod dachem będę podsuszał kiełbasy i może wędził sery? Na pierwszy ogień poszły rybki: sielawa, pstrąg i makrela.
Jako pierwsze wędzeniu na ciepło i gorąco poddałem rybki. Ok 6 kilo ryb: Cztery spore pstrągi i pięć makreli oraz 24 sielawy. Świerze rybki zostały tylko natarte solą i przyprawami.
Powiesiłem je w wędzarni po wstępnym ocieknięciu i poddałem suszeniu za pomocą dołączonego do zestawu wentylatora wkładanego w miejsce generatora dymu. Temp. w komorze ustawiłem na 40 stopni i włączyłem wentylator.
![](/resources/11081459_805320009515030_8566748010032533132_n.jpg)
Po ok 45 min osuszania zamocowałem generator bezpośrednio do komory. Generator umieszczony był z boku komory wędzarniczej. Do wędzarni jest jeszcze przystawka do wędzenia na zimno, ale teraz jest zbędna.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/06/image-1.png)
Najpierw wędzenie odbywało się w temp. ok 50 stopni do uzyskania złotej barwy, a następnie rybki były podpiekane w temp. ok. 80 stopni.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/06/image-2.png)
Do wędzenia używałem zrębek bukowych.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/06/image-3.png)
Pierwsze zostały wyjęte sielawy,
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/06/image-4.png)
później pstrągi i makrela
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/06/image-5.png)
Do wędzenia zużyłem ok 1,5l zrębek.
Obsługa wędzarni sprowadza się do ustawienia temp. i zasypania zrębek.
Po ok 4,5h rybki były soczyste, pachnące i gotowe.
![](https://wyrobydomowe.com.pl/wp-content/uploads/2024/06/image-6.png)
Proste i przyjemne wędzenie dla zapracowanych i początkujących, aby zepsuć wyrób trzeba się postarać.
Warto wędzarnie podłączyć przez programowalny wyłącznik czasowy. Wtedy ustawiamy czas wędzenia czyli np 4-5 h i wiemy, że nawet jak nie zdążymy wrócić to wędzarnia zostanie wyłączona.
To efekt zadymiania
Sielawa
![](/resources/11022583_805319659515065_6187184151262550967_o.jpg)
Pstrąg
![](/resources/IMG_1402.jpg)
Makrela
![](/resources/10847316_805319642848400_2607983900020431656_o.jpg)
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Smacznego