Moja kolejna wędzarnia Borniak
Wymieniłem swoją pierwszą wędzarnię szafkową (amerykańską), wielokrotnie modyfikowaną na polskiego Borniaka poj. 70l z przystawką do wędzenia zimnego.
Film z pierwszego wędzenia, niestety w warunkach nocnych
Zrobiłem dla niego specjalne miejsce pod altaną. Ponieważ chcę ją używać jako alternatywę dal grilla latem, czyli robić wędzok, zamiast grilla. Kiełbaski, rybki na ciepło. Ponadto w dymie zbierającym się pod dachem będę podsuszał kiełbasy i może wędził sery? Na pierwszy ogień poszły rybki: sielawa, pstrąg i makrela.
Jako pierwsze wędzeniu na ciepło i gorąco poddałem rybki. Ok 6 kilo ryb: Cztery spore pstrągi i pięć makreli oraz 24 sielawy. Świerze rybki zostały tylko natarte solą i przyprawami.
Powiesiłem je w wędzarni po wstępnym ocieknięciu i poddałem suszeniu za pomocą dołączonego do zestawu wentylatora wkładanego w miejsce generatora dymu. Temp. w komorze ustawiłem na 40 stopni i włączyłem wentylator.





Obsługa wędzarni sprowadza się do ustawienia temp. i zasypania zrębek.




Smacznego