Necówka z dzika

Składniki:

  • mięso z dzika kl. II (z karkówki, boczku, tłuste okrawki) ok. 1 kg
  • polędwiczka mała z dzika
  • pieprz 1,5g/kg
  • jałowiec 0,5g/kg
  • sól 18-20g/kg
  • 4 jaja
  • cebula 1 szt
  • czosnek kilka ząbków
  • tłuszcz siatkowy z dzika uzyskany przy patroszeniu

Sposób wykonania:

Mięso pokroić w kawałki, zasolić. Polędwicę natrzeć solą i odstawić wszystko na 24h do lodówki. Następnie mięso kl. II rozdrobnić na sitku 6mm, podobnie cebulę i czosnek. Mięso mieszamy z przyprawami, dodajemy jaja, wyrabiamy. Układamy na stole tłuszcz siatkowy, zazwyczaj na 1k necówki wystarczy połowa takiej siatki z większego dzika. Na nim układamy warstwę wyrobionego mięsa, a na nim polędwiczkę, którą następnie przykrywamy warstwą pozostałego mięsa. Formujemy wałek i zawijamy go w tłuszcz siatkowy.

Piekarnik rozgrzewamy do 160stopni, układamy na blachę necówkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy do uzyskania wewnątrz wyroby 70 stopni.

Studzimy i smacznego.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Smacznego