Składniki:
- mięso z dzika kl. II (z karkówki, boczku, tłuste okrawki) ok. 1 kg
- polędwiczka mała z dzika
- pieprz 1,5g/kg
- jałowiec 0,5g/kg
- sól 18-20g/kg
- 4 jaja
- cebula 1 szt
- czosnek kilka ząbków
- tłuszcz siatkowy z dzika uzyskany przy patroszeniu
Sposób wykonania:
Mięso pokroić w kawałki, zasolić. Polędwicę natrzeć solą i odstawić wszystko na 24h do lodówki. Następnie mięso kl. II rozdrobnić na sitku 6mm, podobnie cebulę i czosnek. Mięso mieszamy z przyprawami, dodajemy jaja, wyrabiamy. Układamy na stole tłuszcz siatkowy, zazwyczaj na 1k necówki wystarczy połowa takiej siatki z większego dzika. Na nim układamy warstwę wyrobionego mięsa, a na nim polędwiczkę, którą następnie przykrywamy warstwą pozostałego mięsa. Formujemy wałek i zawijamy go w tłuszcz siatkowy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160stopni, układamy na blachę necówkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy do uzyskania wewnątrz wyroby 70 stopni.
Studzimy i smacznego.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Smacznego