Pizza domowa
Może trochę nie kształtna, ale smaczna, zdrowa i domowa.
Składniki:
Ciasto:
– 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
– 1 duże jajko,
– 3/4 szklanki ciepłego mleka,
– 1/4 szklanki wody,
– 2 i 1/2 łyżeczki drożdży,
– 1 łyżeczka cukru,
– 1 łyżeczki soli,
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
– pieczarki (u nas domowe)
– czerwona papryka,
– boczek wędzony i szynka (własna produkcja),
– cebula,
– papryka,
– ser żółty lub mozarella
– sos pomidorowy
– po łyżeczce: bazylii, oregano i rozmarynu
– 2 łyżki oleju
Warzywa pokroić w plastry, cebulę w kostkę, boczek i szynkę w drobne paski.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięsko i chwilę podsmażyć, później dodać cebulkę, pieczarki i paprykę. Podsmażyć do miękkości. Lekko doprawić. Ostudzić.
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę wsypać do dużej miski, wlać wodę i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny. My robimy to w automacie do chleba.
Ciasto należy podzielić na części. Z każdej rozwałkować placki, najlepiej zbliżone do koła. Następnie cienko posmarować sosem, nałożyć warzywa i mięsko oraz ser.
Pizzę ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut. Posmarować brzegi olejem. Piec około 20 minut w 180*C – zawsze obserwować i piec do zrumienienia brzegów ciasta.
Smacznego