Cisto czekoladowe i bez użycia mąki!!! Przepis został przywieziony gdzieś z Austrii.
Polecam wszystkim wielbicielom czekolady. Degustacja dopiero w święta, ale zapach czekoladowy, który roznosi się po kuchni w czasie przygotowania ciast jest po prostu obłędny! Basiu dzięki wielkie!!
Składniki:
Placek:
– 6 żółtek,
– 0,75 szklanki cukru pudru,
– 1 cukier waniliowy,
– 1 starte kwaśne jabłko,
– 2 łyżki oleju,
-2 łyżki koniaku,
– 2 łyżki gorącej wody,
-200 g mielonych orzechów włoskich,
– 3 łyżki kakao,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– szczypta cynamonu.
– 6 białek ubitych ze szczyptą soli.
Krem czekoladowy:
– 600 ml śmietany 30%,
– 2 łyżki mleka,
– 6-7 łyżek cukru,
– 6- 8 łyżek kakao.
Ponadto sok z 1 pomarańczy.
Najpierw należy przygotować placek. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu dodać pianę z 6 białek ubitą na sztywno i delikatnie wymieszać (łyżką). Placek piec ok. 60 min w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu wystudzić.
Przygotować krem. Śmietanę podgrzać z cukrem i kakao. Musi być gorąca, ale nie należy jej gotować. Wystudzić. Powinna mieć temp „lodówkową”. Po wystudzeniu ubić.
Placek przekroić na 2 części i skropić dokładnie sokiem z pomarańczy. Przełożyć kremem: ciasto – krem – ciasto – krem. Pozostałą część wykorzystać do dekoracji.