Pizza domowa

Pizza domowa
Może trochę nie kształtna, ale smaczna, zdrowa i domowa.

Składniki:

Ciasto:

– 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
– 1 duże jajko,
– 3/4 szklanki ciepłego mleka,
– 1/4 szklanki wody,
– 2 i 1/2 łyżeczki drożdży,
– 1 łyżeczka cukru,
– 1 łyżeczki soli,
– 3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

– pieczarki (u nas domowe)

– czerwona papryka,

– boczek wędzony i szynka (własna produkcja),

– cebula,

– papryka,

– ser żółty lub mozarella

– sos pomidorowy

– po łyżeczce: bazylii, oregano i rozmarynu

– 2 łyżki oleju

Warzywa pokroić w plastry, cebulę w kostkę, boczek i szynkę w drobne paski.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięsko i chwilę podsmażyć, później dodać cebulkę, pieczarki i paprykę. Podsmażyć do miękkości. Lekko doprawić. Ostudzić.

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę wsypać do dużej miski, wlać wodę i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny. My robimy to w automacie do chleba.

Ciasto należy podzielić na części. Z każdej rozwałkować placki, najlepiej zbliżone do koła. Następnie cienko posmarować sosem, nałożyć warzywa i mięsko oraz ser.

Pizzę ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut. Posmarować brzegi olejem. Piec około 20 minut w 180*C – zawsze obserwować i piec do zrumienienia brzegów ciasta.

Smacznego