Składniki:
- słonina wieprzowa lub z dzika
- czosnek
- sól
- przyprawa BBQ
- miód
Przygotowanie słoniny
Słonina powinna być gruba. Przycinamy ją na kawałki co najmniej 8-10cm szerokości. Robimy nożem pionowe kieszonki w słoninie w które wkładamy ząbki czosnku. Kilka dużych ząbków rozcieramy i nacieramy słoninę z każdej strony.
Solenie
Do pojemnika na dno wsypujemy warstwę soli około 2cm. Na nią układamy kawałki słoniny i zasypujemy je całkowicie solą. Odstawiamy słoninę w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie wyjmujemy słoninę, oczyszczamy szczotką z soli.
Przyprawa do BBQ
Przygotowujemy przyprawę BBQ wg. przepisu LINK
Nacieramy słoninę miodem i obtaczamy w przygotowanej przyprawie z każdej strony dość grubą warstwą.
Pieczenie w dymie
Układamy słoninę na kratkach.
Wędzarnię rozgrzewamy do około 100 stopni. Gdy osiągnie temperaturę wkładamy duże klocki drewna do paleniska, aby było sporo dymu. Wstawiamy kratki ze słonina.
Wędzimy na gorąco słoninę około 50 minut zależnie od jej grubości, aż do osiągnięcia wewnątrz temperatury 52 stopnie Celsjusza. Po osiągnięciu temperatury wyjmujemy z wędzarni i studzimy w przewiewnym miejscu, następnie przenosimy do lodówki.
Do tego typu wyrobów sprawdza się Smoker Borniaka
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego