Uszy i ozory wędzone
Jest to przysmak pochodzący z terenów Litwy.
Składniki:
– ozory wieprzowe
– uszy wieprzowe
– peklosól lub sól kamienna
Ozory sparzyć i obrać ze skóry. Zasolić wszystko 24h na sucho 17g/1kg mięsa.
Powiesić na hakach lub przędzy w wędzarni osuszyć. Wędzić ciepłym dymem o temp. ok 50 stopni przez ok. 6h do uzyskania właściwego koloru.
Następnie parzyć ozory i uszy w wodzie o temp. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp ok. 70 stopni. Aby ozory się nie zawijały można wkłuć w każdy patyczek szaszłykowy.
Wędzone uszy świetnie nadają się do przygotowania zupy typu kapuśniak lub czernina (juśnik foto poniżej).
Lepszym sposobem na tego typu wyroby do konsumpcji bezpośredniej jest najpierw parzenie a dopiero później wędzenie.
Smacznego