Składniki i surowce:
– wieprzowina I kl. 2,5kg
– wieprzowina II kl. 2,5kg
– jelita baranie lu osłonki kolagenowe fi 19mm
– peklosól 18g/kg
– cukier 10g/kg
– pieprz 1g/kg
– gałka muszkatołowa 0,5g/kg
Mięso I i II klasy pokroić w kostkę i zapeklować na sucho przez 48h.
Mięso I i II klasy zemleć na sitku 8mm.
Mięsa wymieszać razem, aż nabiorą kleistości. Dodać przyprawy. Wymieszać i napełnić osłonki. Osadzać ok. 6h w temp ok. 6 stopni. Lub jeśli taką nie dysponujemy to ok. 2-3h w temp pokojowej.
Wędzić zimnym dymem do 25st. przez 6-8h do osiągnięcia złotego koloru.
Parzyć w wodzie o temp. 75stopni przez max 10 min, przed konsumpcją.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego!